Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 вересня 2015, 20:37 Катастрофи
Хроніка димної катастрофи
Хроніка димної катастрофи

Україна в імлі. Дим від пожеж у лісах та на торфовищах накрив півкраїни. Затягло все Поділля, вінницьку та Хмельницьку області. Страждають люди у Житомирській та частині Черкаської областей. І справжня катастрофа у самій столиці. Київ майже весь у задушливому тумані, концентрація токсичних речовин у повітрі сьогодні вночі була у 18 разів вище норми. Особливо небезпечне те, що у повітрі занадто багато сірчистого ангидриду. Від його реакції з водою утворюється сірчана кислота. Звідки ж така напасть у кількох областях? Вже кілька тижнів палають торфовища та ліси, але саме сьогодні ситуація стала критичною настільки, що у столиці навіть закрили всі дитячі школи та садки. Ну а киянам порадили без потреби не виходити на вулиці.

Ось таку картину можна було побачити з висоти пташиного лету вранці в Києві. Усе - в густому сірому диму. Люди близькі до паніки. Дихати тяжко, дере в горлі, паморочиться в голові. І так - по всьому місту. Географія задимлення виглядала так: найгустіший дим - на масиві Троєщина. Все сіре - майже на всьому лівому березі. Нічого не видно і немає чим дихати і на іншому кінці міста - на Оболоні та Борщагівці.

Ранок у більшості киян почався з непростої дилеми. Що ж робити з дітьми - чи вести їх до шкіл та садочків? Адже жодних попереджень із боку влади не було, і лише коли дітей привели таки на навчання, їм оголосили про скорочений день. Схвильованим батькам довелося негайно забирати малих додому.

Олена, киянка:

- Вроде как предохранение, мало ли чего. Раз закрыли школы, значит, что-то серьезное. Едем на дачу. У нас за Перемогой дача, сейчас забираем детей и едем на дачу.

Ілля, учень:

- В младших классах от 1 до 7-го будет 4 урока, а от 7 до 11-х - 5. То есть на завтра закрыли школу типа, сказали, что не нужно идти на уроки.

У Держслужбі з надзвичайних ситуацій киян заспокоїли - це не екологічна катастрофа. А наслідки пожежі в Зазим'ї під Києвом. Напередодні ввечері там горіло 32 гектари лісу. Пожежу загасили, втім, залишки горіння отруїли повітря.

Микола Чечоткін, голова Держслужби з надзвичайних ситуацій:

- Вночі прошло зниження температури повітря, підвищення вологості, і в перемішку із залишками продуктів горіння виникло таке природне явище, яке називається метрологічна димка. Наявність цієї метрологічної димки збільшує візуалізацію задимленості.

Проте задимлення у столиці спричинила не лише  одна пожежа, а й тління торфовищ навколо Києва. Водночас торф тліє в Ірпінському, Києво-Святошинському, Іванківському та Вишгородському районах. Через усі ці займання в повітря виділяється їдкий отруйний дим. Заміри повітря свідчили - токсичність повітря зашкалювала, адже продуктів горіння було в 6-8, а подекуди аж у 18 разів більша норми.

Олег Рубан, головний санітарний  лікар м. Києва:

- На сьогоднішній день ми фіксуємо лише один показник - продукт природного горіння - це сірчастий ангідрид, і воно найгірше впливає на здоров'я людини.

Сірчистий ангідрид - токсичний продукт горіння. Це безбарвний газ з характерним різким запахом, схожий на запах сірника, що займається. Потрапляє в організм людини через дихальні шляхи. Токсичний газ діє на дихальну, нервову та кровоносну системи людського організму. Лікарі визначають такі симптоми отруєння сірчистим ангідридом:

Михайло Радуцький, заступник керівника Київської міськдержадміністрації:

- Це уповільнена плутана мова, це порушення орієнтації в просторі, це тахікардія - це частий пульс. Це підвищення тиску, судоми, порушення дихання, швидка втомлюваність, головний біль та неуважність.

Аби уникнути отруєння, медики радять щільно зачинити вікна та якнайменше виходити надвір. А також дотримуватися простих рекомендацій.

Олег Рубан, головний санітарний  лікар м. Києва:

- Групи ризику на вулиці: це діти, хворі, літні люди, хворі з хронічними захворюваннями, по-друге - це проведення в кімнатах, оселі, вологого прибирання, і третє - це вживання природного сорбенту - це вода, кисломолочні продукти, молочні продукти. Вживання в достатній кількості.

Столичні школярі не вчитимуться ще й у п'ятницю, а в дитячих садочках працюватимуть чергові групи для тих, кому ні з ким залишити дитину. Також у Київ обмежили в'їзд вантажного транспорту. Міські очільники заявляють - ситуація у столиці поліпшиться, щойно спаде спека й піде дощ.

Анатолій Прокопенко, заступник керівника Гідрометеоцентру:

- На Київщині дощі ми очікуєм з вечора 4 вересня і вночі 5 вересня.

Поки ж у столиці тримається надзвичайна для вересня спека, а це означає, що ситуація залишається пожежонебезпечною. Втім, причин для паніки фахівці не бачать, адже вже до кінця робочого дня дихати в місті стало значно легше, а густий дим потроху розвіявся.