Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 березня 2015, 21:18 Катастрофи
Лідери ДНР відмовилися від допомоги українських рятівників після вибуху на шахті імені Засядько
Лідери ДНР відмовилися від допомоги українських рятівників після вибуху на шахті імені Засядько

До дев'ятьох зросла кількість загиблих в аварії на шахті імені Засядька в Донецьку. Доля 23-х гірників досі невідома. У лікарнях Донецька нині перебувають 16-ро постраждалих. Усе це - наслідок вибуху метану.

Вибух у шахті пролунав приблизно 5-ї ранку. Невдовзі перші постраждалі почали надходити до міських лікарень.

Іван Бондаренко, постраждалий:

- Произошел взрыв метана и газовой смеси. Где, как - не знаю, но нас все равно застигло, конечно. Инстинкты сработали сразу. Кто под скобки, кто как выбирались на свежую сторону. 

- Хлопок. Кидануло так, что, я не знаю, метра 3-4 летел. Потом сразу жара. Температура повысилась, а потом, конечно, чуть упала и мы потихонечку поползли.

У коридорах опікового центру висновків лікарів чекають наполохані родичі постраждалих.

- Главное, что живой. Будет жить. Все нормально.

Зараз в опіковому центрі п'ятеро гірників, один з них у критичному стані. 

Еміль Фісталь, керівник Донецького опікового центру:

- У трех состояние тяжелое, крайне тяжелое. У них процент повреждения кожных покровов около 70-80%, и у всех, как я уже говорил, ожоги дыхательных путей. И только один из этих… Состояние его, можно сказать, средней тяжести - у него 25% ожога.

Решту постраждалих розподілили по інших лікарнях Донецька. Досі залишається невідомою доля 23-х гірників, які опинилися під завалами. Рятувальникам вдалося дістати на поверхню дев'ять тіл загиблих. Шахта імені Засядька нині на непідконтрольній Україні території. Гірничо-рятувальна служба Донецької області готова надати допомогу у рятуванні людей та ліквідації наслідків аварії. Утім, лідери так званої ДНР навідріз відмовляються від допомоги.

Володимир Демчишин, міністр енергетики та вугільної промисловості України:

- Ми, зі своєї сторонни, запропонували допомогу шести загонів. Тобто досить великі сили пропонували підключити, тому що достатньо велика територія пошкоджена. Нажаль, зі сторони ДНР поступила інформація, що їм наша допомога не потрібна, вони це готові зробити самостійно, а взагалі вони краще запросять російських спеціалістів... Тобто, ми навіть не дійшли до розмови, чи вони готові нам забезпечити безпеку цих людей, яких ми будемо направляти, з точки зору пересування в наземній частині.

За фактом надзвичайної пригоди прокуратура Донецької області відкрила кримінальне провадження.

Тетяна Павленко, в.о. прес-секретаря прокурора Донецької області:

- За даним фактом прокуратурою Донецької області розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст. 272 КК України - це порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою.

Шахта імені Засядька є одним з найбільших виробників коксівного вугілля в Україні. Водночас це підприємство є одним з найнебезпечніших у галузі. Трагедії з численними жертвами ставалися тут і раніше. Так, у листопаді 2007-го року внаслідок вибуху загинули 106 шахтарів.