Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 липня 2014, 22:42 Катастрофи
СБУ та РНБО про загибель Боїнга
СБУ та РНБО про загибель Боїнга

Докази того, що в малайзійського Боїнґа поцілили російські найманці, оприлюднила Служба безпеки України. Правоохоронці поширили аудіозаписи розмов терористів, в яких вони обговорють деталі атаки. Крім того, з реплік бойовиків зрозуміло, що комплекс БУК, з якого вони влучили в судно, переправили їм із Росії. Тим часом на місці події бойовики намагаються відібрати в українських експертів і знищити всі імовірні докази своєї причетності до падіння пасажирського лайнера.

Це відео з Донечччини, на ньому саме той БУК, що збив малазійського літака з майже трьомастами пасажирами на борту. Найманці перевозять техніку з місця злочину. У Службі безпеки України вже розпочали кримінальне провадження за статтею "тероризм" та переконують - і машина, і екіпаж - російські.

Валентин Наливайченко, голова СБУ:

- Задокументовано дві речі: перше - саме БУК, установка з Російської федерації, ми показували, в якому місці перетинала і заходила на територію нашої держави, безпосередньо перед терактом. Друге - чітко підтверджують самі терористи, що екіпаж цього БУКа разом з самою установкою заходили з Російської федерації.

А це фрагмент розмови терористів на підтвердження цієї тези.

- Да, слушаю, бурятик, а куда нам эту красавицу грузить? Да-да, эту, что я уже привез, в Донецке. Это о чем я думаю? М которая? Бук. Она на тягаче? Да, ее надо просто выгрузить, чтобы спрятать. Она с экипажем? Да, с экипажем.

Дізнатися імена членів екіпажу-росіян наразі завдання номер один для служби безпеки.

Валентин Наливайченко, голова СБУ:

- Для нас зараз найголовніше встановити слідством, від російської сторони отримати прізвища всіх трьох членів екіпажу, російських військових, які безпосередньо керували зенітно-ракетним комплексом, і які безпосередньо натиснули на гашетку, тобто запустили ракету проти мирного пасажирського літака.

А ця розмова не лишає сумнівів: збивали літака за наведенням донецьких бойовиків, навмисне.

- Чернухинские сбили самолет, казаки, что на Чернухино стоят.

- Короче, стопудово гражданский борт, народу много там? Обломки прямо во дворы падали.

- Борт какой? Да я еще не разобрался, потому что не был возле основной части. Я там смотрю, где начали первые тела падать.

- По самолету, сбитому в районе Тореза, это оказался пассажирский, упал в районе Грабова. Там море трупов, женщин и детей. Сейчас казаки там смотрят все это дело. По телевизору передают, вроде АН-26, траснпортник, но говорят, написано на нем "малазийские авиалинии". И че он делал на территории Украины? Ну, значит, завозили шпионов, нехуй летать, война идет.

Українські ж літаки того дня в небі взагалі не з'являлися, заявляють у прес-службі АТО.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО:

- У цей час винищувачів українських збойних сил в повітряному просторі України не було. літак Боінг 777 був поза зоною ураження наземних засобів ПВО збройних сил України. Окремо наголошуємо, що сили АТО не здійснювали жодних операцій щодо ураження цілей у повітрі.

Україна вже створила комісію з розслідування причин падіння літака. Територію, де сталася трагедія, контролюють бойовики, і потрапити туди столичній комісії не просто. У Донецькій облдержадміністрації вже повідомили - бортові самописці збитого лайнера знайдені. Водночас фахівці кажуть - дізнатися, як збили судно, можна й не працюючи на місці аварії.

Андрій Козлов, експерт із міжнародного повітряного права:

- Будь-які зони бойових дій завжди моніторяться дуже уважно із супутників, і якщо не траекторія польоту ракети, якщо вона там була, принаймні місце і момент пуску будуть зафіксовані.

Рятувальники вже розбирають тіла загиблих та доправляють їх на експертизу.

Андрій Сибіга, директор департаменту МЗС України:

- Тіла будуть переміщені в Харків, де буде також розгорнуто спецільну лабораторію з метою ідентифікації тіл. Харківською владою, а також київською владою буде забезпечено по 300 місць для розміщення прибулих родин жертв катастрофи. Причому розміщення відбуватиметься на безкоштовній основі.

Нині ж повітряний простір над зоною АТО цілком закритий для пасажирських суден. Скасовано частину рейсів з Києва.