Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 липня 2014, 21:09 Катастрофи
Світ оплакує жертв і влаштовує масові акції біля російських посольств
Світ оплакує жертв і влаштовує масові акції біля російських посольств

Докази причетності російських техніків до атаки Боїнга в українському небі є беззаперечними. З такого месиджу розпочалося екстрене засідання Радбезу ООН. Представники організації наполягають на прозорому міжнародному розслідуванні. Остаточні висновки, кажуть, можна буде робити лише по його завершенні. Така позиція і в ОБСЄ. Тим часом світ оплакує жертв і влаштовує масові акції біля російських посольств.

Іззі Сім, пасажирка:

- Я їхала в таксі до аеропорту, почула звістку про падіння літака. А мала ж бути серед пасажирів, та запізнилася. Це врятувало мені життя. Я отримала другий шанс, знову зможу побачити свою родину…

Ця жінка з немовлям на руках не сіла на борт Боїнґа 777 й не поповнила трагічного переліку з трьохсот прізвищ жертв. Авіатроща занапастила життя громадян Нідерландів, Австралії, Малайзії, Індонезії, Великої Британії, Німеччини, Бельгії, Филипин та Канади. З-поміж 298-мох загиблих третина - дітей.

Що ракету, котра влучила в лайнера малайзійських авіаліній, випустили з Росії, і що це справа рук бойовиків федерації - сповістив Пентагон. Посилаючись на інформацію супутників ЦРУ та агентства національної безпеки США. І не лише Сполучені штати Америки звинувачують Росію. 

Тоні Ебботт, прем'єр-міністр Австралії:

- Цей день став трагічною сторінкою в історії нашої країни й цілого світу. Підпорядковані Москві повстанці збили літака з майже трьомастами людьми на облавку.  27-ро з цих пасажирів були австралійцями.

Частково погоджується з керівником уряду зеленого континенту і його голандський колега. Громадян Нідерландів внаслідок катастрофи, як відомо, загинуло найбільше.

Марк Рютте, прем'єр-міністр Нідерландів:

- Ми прагнемо передусім збагнути, хто причетний до цієї трагедії. Якщо терористи, котрі навмисно влучили в літака, вони мають постати перед правосуддям. Пріоритетне нині - прозоре, об'єктивне і чесне розслідування катастрофи.

Покарати Володимира Путіна за тероризм і злочинні накази, що призвели до страшної трагедії, вимагають і українці за кордоном. Представники діаспори штурмують посольства російської федерації в Лондоні та Вашингтоні. Активісти встеляють квітами амбасади Нідерландів і Малайзії і закликають світову спільноту згуртуватися в боротьбі з розбоєм.

З огляду на авіакатастрофу у Відні скликали екстрене засідання ОБСЄ. З цього ж приводу позачергово зібрався Радбез ООН. Попри невизнання Москвою вини за теракт на Донбасі, постійний представник України в організації Юрій Сергеєв запевняє - надасть переконливі докази на підтвердження причетності федерації до трагедії в Донецькй області та підтримки найманців.

Юрій Сергеєв, постійний представник України при ООН:

- Очевидно, що уряд Росії нехтує закликами щодо мирного врегулювання ситуації. Вони не зважають на всіх, і далі підсилюють терористів на Сході.

Пан Гі Мун, генеральний секретар ООН:

- Я співчуваю родинам загиблих і ретельно вивчаю всі обставини, які могли призвести до цього лиха. Безумовно, потрібне прозоре розслідування катастрофи із залученням міжнародних експертів.

Пасажири аеропортів, зокрема летовища Амстердама, звідки вирушив борт малайзійських авіаліній, нині з острахом зважуються на повітряні мандрівки. Кажуть, і гадки не мали, що в повітряному просторі сучасної Європи могло статися таке.

- Прикро й дуже сумно… Не вкладається  в голові. Ми більше не можемо безпечно літати до Азії. Чому все це сталося?

Наджиб Разак, прем'єр міністр Малайзії:

- Малайзіські авіалінії підтвердили - жодних сигналів щодо лиха чи надзвичайної ситуації з борту не надходило. Малайзія зі свого боку поки не може назвати причини катастрофи. Втім, ми дізнаємося, що сталося з нашим літаком. Я певен: приховати в цій справі нічого не вдасться, і призвідників страшної трагедії буде покарано.

Нагадаю, це вже друга жахлива втрата малайзійського національного повітряного перевізника. В березні над Південно-Китайським морем щез літак з двомастами тридцятьма дев'ятьома людьми на облавку. Доля екіпажу й пасажирів досі невідома. З-поміж зниклих, нагадаю, було й двоє наших співвітчизників.