Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 квітня 2014, 22:53 Катастрофи
У вінницькому селі будинки провалилися у нелегальну штольню
У вінницькому селі будинки провалилися у нелегальну штольню

Земля пішла з-під ніг. У буквальному сенсі. На Вінничині обвал ґрунту позбавив даху над головою три родини, одна людина постраждала. Мешканців довелося відселити. Проте, у небезпечній зоні ще піввулиці села Сапіжанки - це майже 50 хат.

Нині до свого обійстя бабця Марія приходить, щоб лише попорати. Жити тут уже не можна. Замість хати - руїна та прірва завглибшки 10 метрів. Старенька розповідає: коли обвалилося - її донька ледь встигла вискочити з будинку.

Марія, мешканка с.Сапіжанки:

- Страшно, як війна. Дочка була тут. Почало тріщати. Вона вибігла і каже, я думаю, що це тріщить, а вона каже - ідіть сюди, побачите! І ми приходим: все пішло, а ми мали ще щось рятувати, що б ми рятували, нам смерть була б, але Господь нас ще сохранив.

А ось сусідка пані Марії вибігти з оселі не встигла. Ледь живу жінку витягли з під-завалів, зараз вона в лікарні - розповідає син Микола.

Микола Навгуст, постраждалий:

- Під цією брилою бабка лежала, привалило її. Рятували хлорці ось цими дручками. Бо я вже приїхав, коли маму забрали у лікарню.

Від нового будинку нічого не залишилось - бідкається донька постраждалої. Попри небезпеку, сусіди та родичі намагаються витягти з провалля бодай якісь речі чи меблі.

Галина Навгуст, мешканка розваленого будинку:

- Небезпека є. Але ми ризикуємо, тому що, як бачите, житла власного немає, ще не буде цих речей - і звідки починати жити. Це ж моє рідне обійстя. Моєї матері. З діда - прадіда!

Перші провалля на території села з'явилися ще 6 років тому. Тоді ями утворилися на одному з обійсть та на полі. Що це був початок надзвичайної ситуації - чиновники не йняли віри, хоч і знали - під селом Сапіжанкою - розгалуження порожнин. Тому що тут  десятиліттями видобували вапняк.

- Хто це розрішив, шо люди тут живуть, покоління цілі, і розрішили взяти і зробити кар'єр великий такий? От ми тут живем, на цьому ми живем! А це під нами.

До 76 року штольні були промисловим об'єктом колгоспу. Потім видобування офіційно зупинили. Люди ж стверджують: підземелля  поглиблюють і далі, щоправда - вже приватники і за неофіційної згоди селищної ради.

- Працювали й по 2012-й рік незаконно. Петро Сергійович, не брешіть людям!

- Я не брешу!

- 2012-й рік шахта працювала з Лозовим разом. Незаконно. Потому шо ліцензія була призупинена. І то, шо різали вручну у 2012-й рік - ви тоже про це знали!

Сільський голова виправдовується: про незаконне видобування, мовляв, знати не знає, і передбачити біду не міг.

Петро Фомишин, Сапіжанський сільський голова:

- В нас таких проблем не було, не виникало. Як не було і потреби звертатися до обласної державної адміністрації.

- Ну чого не було, Петро Якович? Провалилось от в сусіда, провалля було в мого. Тоді я, Люда і Люба ходили до тебе, приїзжала якась комісія з трьох - чотирьох чоловік. Ми казали - прийдіть подивіться на цю яму! Но ніхто не прийшов. Ти повів їх туда, де корови пасуться. На то провалля показувати, а не до хатів. І так там і засипали і аж осьдо - поки не провалились ці хати - не пішли під землю і ось тоді тільки ви начали шум підіймати.

Тепер у селі оголосили надзвичайний стан. З'ясовують - скільки ще подвір'їв у зоні ризику.

Олександр Кутовий, керівник Управління Держслужби з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області:

- З трьох домогосподарств люди відселені. Вони знаходяться зараз у безпеці. Найближчим часом буде проведено обстеження усіх будинків, які знаходяться над цієї штольнею. І буде визначена подальша доля цієї вулиці.

Нині численні підземелля обстежують геологи та комісія техно-екологічної безпеки. Попередньо схиляються до думки, що відселити людей буде дешевше, ніж ліквідувати загрозу обвалів. Та чиїм коштом все це зроблять і коли постраждалі люди отримають нові житла - не береться сказати ніхто.