Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 грудня 2012, 22:47 Катастрофи
Україну завалило снігом
Україну завалило снігом

Внаслідок екстремально великої кількості снігу міста перетворилися на суцільні автомобільні затори, а дужий вітер та мокрий сніг знеструмили близько двохсот населених пунктів.

Рясна хурделиця спричинила колапс у Чернівцях. Аби не зупиняти громадського транспорту та дати комунальникам змогу розчистити вулиці, ДАІвці не пускали в центр міста легковиків. Через це утворилися довжелезні затори. Люди панікують, автомобілі грузнуть у снігу.

Олександр Томко, заступник керівника ТУ МНС у Чернівецькій області:

- В першу чергу надавалася допомога пасажирським та марштрутним автобусам, легковим автомобілям та грузовому транспорту.

Комунальники задіяли всю прибиральну техніку, аби прибрати кучугури, але кажуть - зробити це неможливо.

Василь Тимофеєв, заступник Чернівецького міського голови:

- Така кількість снігу, який випав, зрозуміло, що за добу нереально. Ніде воно не спрацьовується, щоб так швидко це прибрать.

+++

Не ліпша ситуація на Тернопільщині. На об'їзній дорозі зупинилися чи не всі вантажівки. У сніговому полоні опинилися більше ста машин. На вулицях обласного центру буксують громадський транспорт і легковики, всюди - затори. Доріг не прибирають і не посипають. Біля лікарні санітари випихають авта, а хворих на ношах десятки метрів несуть слизькою вулицею.

- Бачиш, як дороги посипають. Давай, давай!!!

- А по місту такі ж проблеми?

- Скрізь проблеми, то тільки називають. Де та сніготехніка? На дорогах убійство - всі пробки стоять.

У міській лікарні аншлаг. Там людей із переламами більше, ніж ліжок.

- Наші дороги привели сюда. Послизнувся - перелом плеча.

Комунальники ж кажуть - за останню добу в місті випала місячна норма опадів.

Олег Соколовський, заступник керівника управління ЖКГ м. Тернополя:

- Вся наявна техніка була справна і чекала до погіршення умов, однак ми не могли сподіватися, що буде настільки погіршення умов.

+++

Уже четверту добу засипає снігом і Вінницю. Переважна більшість приміських рейсових автобусів не дістається обласного центру вчасно. Люди запізнюються скрізь.

Олена Дяченко, студентка:

- Сьогодні я до університету так і не доїхала. Так як маршрутка ні одна не зупинилася. Подивіться, шо на вулиці робиться! Такі кучі снігу. І до університету я йшла пішки.

За цих складних умов комунальні служби працюють цілодобово. Та заметиста хуртовина швидко зводить нанівець роботу спецтехніки, працівників дорожніх служб і ЖЕКів.

Надія Качалка, прибиральниця:

- Сутками йде сніг. Дуже важко. Вже лопатою кинути нема возможності. Вже тянеш її і перекидаєш просто.

+++

А в Житомирі радісно від такої кількості снігу тільки дітям. Водіям і пішоходам від каші під ногами й колесами - клопіт.

- Центральні дороги так, на трієчку. А як райони, де дорог нема зовсім, мальованка зовсім не чищена. Тута цепі й помагають проїхати. По- другому ніяк.

Лихо житомирцям і від велетенських бурульок. Комунальники не надто поспішають їх збивати. Тож містяни й під ноги дивляться, й угору позиркують. Тим часом рятувальники витягають на засніжених трасах застряглі автівки. Не витримують снігової стихії і електромережі. Дужий вітер і мокрий сніг знеструмили близько 200 населених пунктів по всій Україні. Найбільше завдано шкоди в Київській, Житомирській та Вінницькій областях. Аварійні служби й МНСівці переконують: електропостачання поновлять за найкоротші терміни.