Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 вересня 2012, 23:23 Катастрофи
Подробиці вибуху газу у Харкові
Подробиці вибуху газу у Харкові

Службове недбальство з тяжкими наслідками - так визначила харківська прокуратура склад злочину слідами вчорашнього вибуху в багатоповерхівці. Без даху над головою залишилися тридцять шість родин. Жити в пошкодженому будинку небезпечно - він може обвалитись. Утім сьогодні туди обережно пускали мешканців, щоб люди могли забрати потрібні речі.

З ранку біля під'їзду аварійного будинку - черга з мешканців. Рятувальники заводять людей усередину - забрати з квартир найпотрібніші речі, документи та гроші. Принаймні, чотири місяці, поки триватиме реконструкція споруди, постраждалі житимуть у готелях.

Олена Юфа, постраждала:

- Организация хорошая по запретам. Не ходите, не переступайте, не поднимайтесь - каждого проводить. Но вот - ходят сейчас с 9 этажа. На третьем этаже - люди стоят с 8 часов, у них дверей нет вообще, холодильник открыт - все пропало. Их не пускают. Теперь живая очередь. Разрешили в восемь. Пришла в восемь - в девять. В девять то милиция не разрешает, то нет списков. В общем, не дали. Я расплакалась, нагрубила.

З людьми працюють психологи МНС. Вони допомагають постраждалим здолати паніку та зорієнтуватися. Пригадати, де лежать документи, які речі можуть знадобитися, адже не за горами - холоди.

Олена Павлова, психолог-рятувальник:

- Люди в состоянии истерики. Кто-то был в состоянии ступора. Наша задача была, насколько это возможно, максимально нормализовать состояние человека, чтобы он мог принимать какие-то решения.

Кожний мешканець будинку сьогодні отримав тисячу гривень - це матеріальна допомога постраждалим від мерії. Тимчасові оселі людям, яким нікуди піти, надали в готелі. Умови там непогані, але немає кухні. А в багатьох - маленькі діти, великі родини - їх треба годувати. Розслідує надзвичайну пригоду прокуратура. Справу порушили за статтею "службове недбальство".

Генадій Тюрин, прокурор Харківської області:

- Возбуждено фактовое уголовное дело по халатности эксплуатации этого здания. Сейчас ведутся активные следственные действия, создана следственно-оперативная группа, куда вошли все необходимые специалисты.

Вже висунули свою версію вибуху газівники. За їхніми висновками, у квартирі, яка стала епіцентром, на плиті забули пательню. Вона розжарилась, і через це спалахнув вогонь, рідкий пластик з побутової техніки пропалив гумову трубку, що з'єднує газову трубу із плитою. Комунальники стверджують: концентрація блакитного палива в квартирі була невеликою - не більше п'яти відсотків.

Валерій Безліпкін, керівник Харківміськгазу:

- Потому как бы и взрыв был, если позволите, не той мощности, которой мог бы быть при том объеме. Если бы была заполнена квартира газом, то последствия были бы самими непредсказуемыми. От этого дома и двух ближайших не осталось бы ничего, все снесло бы подчистую, просто были бы руины.

У прокуратурі твердження газівників назвали передчасними та суб'єктивними: мовляв, комунальники зацікавлені відвести від себе звинувачення. Хоча, за інформацією Харківміськгазу, протягом останнього року аварійних викликів у цей будинок не було. Слідчі чекають остаточних висновків експертів, до того часу жодних звинувачень не оприлюднюють.