Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 березня 2012, 10:39 Катастрофи
Чи варто чекати повеней в Україні?
Чи варто чекати повеней в Україні?

Бути чи не бути повені в Україні? Синоптики, екологи та рятувальники в один голос запевняють: високої води чекати не варто. Якщо підтоплення й будуть, то незначні. Та деякі регіони вже потерпають від весняного водопілля.

Надзвичайна ситуація в Одеській області. Кілька населених пунктів у Ізмаїльському районі опинилися у воді. 60 людей довелось евакуювати. Затоплення будинків та дачних ділянок сталось через раптове потепління. Сніг на полях почав танути - вода ринула до сіл. У зону лиха відрядили спецтехніку, з населених пунктів та полів воду відкачують у Дунай.

Сергій Павлухин, голова Ізмаїльської райдержадміністрації:

- На сегодняшний день благодаря подразделениям МЧС уже выкачено около миллиона кубов воды за двое суток, но это, конечно, сегодня не решает проблемы. Будут еще пригнаны дополнительные силы - это с Котовска, с Винницы и с Полтавы.

 

Повінь Волині не загрожує, переконані МНСівці. Кажуть, окрім того, що снігу випало небагато, так ще й не сиділи склавши руки. На запобіжні заходи проти підтоплення витратили торік - аж 22 мільйони гривень.

Володимир Грушовинчук, керівник УМНС у Волинській області:

- Будівництво зроблене дамб в Любешівському районі, Ратнівському. Меліоративні роботи по розчистці каналів, берегів Західного Бугу. Роботи зроблені значні - збудовано 3 насосні станції потужні, які зможуть відкачувати повеневі води.

 

На Рівненщині масштабну повінь востаннє фіксували аж 1999-го. Цьогоріч великої води не бояться. Покладаються на понад дев'ятсот кілометрів дамб. Рівень води піднімався, за словами рятувальників, не більше, ніж на 30 сантиметрів. Утім, і це завдає збитків, зокрема, сільськогосподарським угіддям.

Сергій Ткачук, керівник відділу УМНС у Рівненській області:

- Були підтоплені північні райони - Зарічненський район, Дубровицький район, Володимирецький район. Частково були підтоплені Рокитнівськиій і Сарненський райони. На даний час ситуацію контролюємо.

 

Прикарпаття ж від повеней тепер захищатимуть модульні дамби. Складаються вони з розбірних металевих секцій заввишки півтора метра, які витримують навантаження 3 тонни. Бойове хрещення такі конструкції пройшла під час повені 2005 року в Румунії.

Михайло Вишиванюк, голова Івано-Франківської облдержадміністрації:

- Щоб випускати, ми вже маємо завод під Івано-Франківськом на замовлення цих модулів.

 

Що стосується столиці, то тут усе спокійно. Повені в Києві не буде. Тож, фахівці радять людям не вірити в дурниці про прорив дамби Київського моря. Але, водночас, зазначають: постійні зміни ландшафту та забудова річкових берегів нічого доброго не віщують.

Анатолій Яцик, директор інституту водогосподарських екологічних проблем:

- Ці повені штучні. Людина, помінявши ландшафти, штучно робить їх. За нами гляньте - будується два мости, забудували береги річок, в тому числі, каскад дніпровських водосховищ. Забудували Кончу-Заспу, понамивали мости, в тому числі острови під опорами мостів.

Поки ж фахівці розповідають про повененебезпечні місця.

Василь Квашук, директор Департаменту цивільного захисту МНС України:

- Є можливість виникнення повеней, зокрема, на річці Прип'ять, річка Західний Буг, гірські річки прикарпатського, карпатського регіону, а також на річці Сіверський Донець.

Точніші прогнози фахівці обіцяють надати незабаром. Коли почнеться поступове підвищення температури, а отже, й лід танутиме швидше.