Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 листопада 2011, 14:30 Катастрофи
На Волині чиновники взялися споруджувати дамбу на шкоду селянам
На Волині чиновники взялися споруджувати дамбу на шкоду селянам

Конфлікт довкола будівництва дамби спалахнув на Волині. Чиновники взялися споруджувати її після того, як містечко Любешів мало не пішло під воду під час паводку. Але тепер панікують селяни. Кажуть, під загрозою опинилися саме вони.

Місцевий мешканець:

- Оце сліди зимового паводку. Тобто, вода підходила аж під забор. І там у мене були забиті кілочки, і, відповідно, по тих кілочках я змірював воду...

Обійстя Сергія, як і сотня інших дворів у Любешові, у полоні води двічі на рік. Навесні і восени у поліській глибинці - не пройти, не проїхати. Кілька місяців тому районна влада вирішила поводі дати бій - заходилися копати захисну дамбу. Ось тільки про техніку безпеки при цьому не подбали. Загороджувальних щитів не виставили, тож дитині скотитися в таку калабаню - вірна смерть.

Надія Ланевич, мешканка селища Любешова:

- Бабо, погляди... А як я їх погляжу. То ж дитина маленька - 2 роки, вісім. Три дівчинки, один хлопчик. А як їх зараз поглядіти, я ж слаба людина, то ж не можна так. І біда мені буде, і їм біда.

Непокоїть людей і те, що перш ніж зводити греблю, їхньою думкою ніхто не цікавився: проекту не показував, техзамірів не робив. Рівчак завглибшки два метри прокопаний, фактично, впритул до парканів. Тож навіть за наявності греблі їхні хліви систематично підтоплюватиме.

Надія Оласюк, мешканка селища Любешова:

- Якщо буде дощити, вода буде збігати, буде підмивати край, і він буде обвалюватися, і буде підступати ближче до наших будівель господарчих.

Фахівці відділу водних ресурсів на такі припущення Поліщуків лише руками розводять. Пояснюють: болотяно-водні угіддя належать Національному паркові "Прип'ять - Стохід", а будь-яке інженерне новаторство в ньому заборонене. Копати можуть лише попід обійстями.

Тарас Корнійчук, керівник відділу Любешівської райдержадміністрації:

- Для виконання цього збільшаться обсяги робіт по облаштуванню дамби. А з кожним метром глибина води у річці збільшується, і це призведе до того, що потрібно переміщувати русло. А це якраз положенням про парк заборонено.

У райдержадміністрації позицією мешканців Любешова здивовані. Кажуть, хотіли лише людей від повені захистити. Натомість селяни вже поскаржилися на владу до прокуратури, а за тиждень-другий рушать до суду.