Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 березня 2011, 13:57 Катастрофи
Сейсмологи: українцям землетрусів боятися не варто, якщо до них підготуватися
Сейсмологи: українцям землетрусів боятися не варто, якщо до них підготуватися

Японське лихо в Україні неможливе, та українцям не варто розслаблятися, твердять науковці. Вони попереджають: ми теж живемо поряд із зоною сейсмічного ризику. Наскільки він великий?

Землетрус силою дев'ять балів і цунамі заввишки десять метрів звалилися на Японію одинадцятого березня. В країні найновітніших технологій і великих можливостей передбачити страшні катаклізми не змогли, хоча постійно відстежували будь-які сейсмічні коливання. За словами науковців, передбачити землетрус нереально - цього не можуть зробити жодні прилади.

Белла Пустовітенко, голова Кримської експертної ради з оцінки сейсмічної безпеки:

- Сегодня международное сообщество заключило пакт о неразглашении, или научной этике, не выдавать никаких прогнозов, потому что 100-процентной вероятности нет.

Сейсмологи в один голос запевняють: руйнівний землетрус у країні Вранішнього сонця не має жодного стосунку до України, оскільки ми перебуваємо в абсолютно різних сейсмічних зонах. Натомість, нам і своїх поштовхів вистачає. Щороку Україна переживає кілька десятків коливань землі й кілька сотень відлунь сусідніх землетрусів. Щоправда, за останні п'ять літ їхня сила не перевищувала п'яти балів. Утім, розслаблятися українцям не варто. Адже сейсмічно небезпечні регіони в Україні все таки є - південь Криму, Одеса та Закарпаття. Адже ми живемо поряд з однією з найнебезпечніших територій - румунською зоною Вранча.

Олег Адаменко, академік Академії екологічних наук України:

- Європейські уламки тектонічної плити вони підсовуються під гори Вранча, і тому там, на глибинах порядка 100-120 кілометрів виникають такі от сейсмічні поштовхи, які ми відчуваємо.

Найпотужніші струси землі, які можливі в Україні, не перевищать восьми балів із дванадцяти за шкалою Ріхтера. Щоправда, таке може статися лише раз на п'ятсот років. Востаннє потужний землетрус у Криму зафіксували 1927-го: тоді підземні поштовхи зруйнували майже все узбережжя. Та до цунамі на півострові готуватися не варто. Найбільші хвилі тут - метрів зо два.

Султаниє, мешканка м. Симферополя:

- То, что будет, конечно же, боимся, так как смотрим новости, видим, как это ужасно.

Сейсмологи заспокоюють: боятися земних коливань не варто, якщо до них підготуватися. Найголовніше - зводити споруди згідно з державними будівельними нормами.

Олександр Кендзера, заступник директора інституту геофізики НАН України:

- Например, территория Киева по картам, по карте А. Это карта, которая показывает те сейсмические воздействия, которые с вероятностью 90 процентов не будут превышены за ближайшие 50 лет. На этой карте видно, что Киев находится в пятибалльной зоне.

Та справа в тому, що більшість українських будинків може не витримати і п'ятибальних поштовхів.

Олександр Кендзера, заступник директора інституту геофізики НАН України:

- Есть правила уличного движения, но народ переходит все равно не там, где нужно. Ведь то же самое происходит в защите от землетрясений сейсмостойкое строительство должно вестись, но насколько оно ведется хорошо - это вопрос.

Під час землетрусу так само, як і в інших надзвичайних випадках, є рятівні правила поведінки. Для тих, хто не встиг вибігти з будівлі під час потужних підземних поштовхів, і фахівці, й прості громадяни мають кілька корисних порад.

Роман Пронишин, науковий співробітник відділу Інституту геофізики НАН України:

- Треба десь стати в проміжку дверей або вікон, щоб не завалило, під стіл. Панельні будинки витримають, якщо добре зроблені, зварені. Гірше всього будуть старі будинки, цегляні. Дійсно, такі, з тріщинами.

Гафар, мешканець м. Сімферополя:

- Думать о плохом нельзя, мысль материализуется. Если все начнут думать о плохом, то может такое случится. Не дай Бог, не хотелось бы, живем в таком прекрасном месте.