Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 березня 2011, 11:40 Катастрофи
У центрі Києва через зсув руйнується будинок
У центрі Києва через зсув руйнується будинок

У центрі Києва руйнується будинок. П’ятиповерхівка стоїть на пагорбі, поряд з нею розпочалося нове будівництво. Відтак пагорб почав сповзати, а разом з ним і будинок.

Пані Олена намагається потрапити до власної квартири. Та відкрити двері їй не вдається.

Олена, мешканка будинку:

- Надо её вот так вот вверх, и сразу надавить.

Просідати двері почали близько місяця тому. П'ятиповерхівка стоїть на пагорбі, а в низині зводять нові будівлі. Схил почав зсуватися, і стара споруда дала тріщини.

Анатолій Ковальов, мешканець м. Києва:

- Было установлено несколько маяков, но они были все порваны, так как эта трешщина в динамике, то есть, три дня назад она была волосяной.

Галина Лук'яненко, власниця крамниці:

- Колються зеркала, лопаються стекла, пол. Уходит вниз.

Люди нарікають на будівельників, але й тим від зсуву - тільки горе. Пояснюють: схил повзе просто на них, а тому й самі зацікавлені якнайшвидше його зміцнити. Пояснюють і причину лиха. 1992-го тут здійснювали реконструкцію художнього ансамблю "Балет на льоду". Згідно з документами, пагорб мали підперти бетонною стіною, але її там не виявилося. Тож небезпечний зсув був тільки питанням часу.

Віктор Миронов, представник замовника будівництва:

- Сборной железнобетонной монолитной стены, по строительной терминологии называемой "забиркой", её нет, фактически, поэтому грунт и пульпа, которые образовались от техногенных вод, выдавили эту облицовочную стенку, и стало просачиваться между сваями.

Віталій Пшеничний, керівник головного управління з питань надзвичайних ситуацій м. Києва:

- На перший погляд, ситуація тут складна. Не проста. Розвивається зсув. Треба вжити всі заходи, щоб закріпити ґрунти, і не допустити подальшого розвитку зсувних процесів.

Мешканці потрісканого будинку вимагають припинити роботи, та будівельники запевняють: робити цього не можна. Навпаки, треба зміцнити схил якомога скоріше. Заважають деякі бюрократичні затримки, та їх обіцяють подолати, і остаточно закріпити пагорб вже на початку квітня.