Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 лютого 2011, 14:08 Катастрофи
На Івано-Франківщині біля школи утворилася двометрова діра
На Івано-Франківщині біля школи утворилася двометрова діра

Пастка біля школи утворилася в селі Юнашкові на Івано-Франківщині. Там виникла двометрова діра. У двох класах і на одній із зовнішніх стін - тріщини. Селяни припускають ґрунт сунеться через підземні ходи.

Перший зсув ґрунту на шкільному майданчику стався кілька років тому. Тоді яму просто засипали і, здавалося, проблему залагодили. Та в серпні 2010-го через рясні дощі земля поповзла знову. Одразу на шкільній стіні з'явилася тріщина. А це вже нове провалля - кілька днів тому під навчальним закладом утворилася яма.

Мешканець с. Юнашкова:

- Нижня точка - два тридцять. Отут є фундамент, видно, фундамент не тріснутий, але вже, як подивитись на його ріг, то видно, що підмив ґрунту є, і не знати, де саме.

Тріщини, що виникли на стінах у двох класах, намагалися заліпити. Проте, така латка трималася лише кілька тижнів. Згодом наклеїли спеціальні позначки. Стіни у кімнатах поки що не рухаються, а ось підлога в котельні вже на кілька сантиметрів від стіни. У школі побувало чимало комісій. Усі дивилися, щось міряли, нотували. Потім їхали геть. На цьому все й закінчувалося. Селяни кажуть: зсуви в їхній місцині - не новина. Тільки причини ніхто не знає. А на експертну оцінку в сільському бюджеті немає грошей. Тому й залишається гадати.

Роман Книш, юнашківський сільський голова:

- Через село проходить декілька різних тунелів, які вели до старого цвинтаря, також до одного кінця села з Бурштинського монастиря. Бурштин мав з'єднання з навколишніми селами. Можливо, одне з них і було з нашим селом.

Попри двометрове провалля та тріщини у школі навчання поки що не припиняють, але батьки з острахом відпускають дітей на уроки.

Євген Кащишин, мешканець с. Юнашкова:

- Ми вже два дні не пускали дітей до школи, бо комісії, самі знаєте, як рішають це питання.

Ганна Черевата, директорка школи с. Юнашкова:

- Ми вирішили наразі: ті два класи, де пішло просідання ґрунту, і де тріщинки утворилися, не навчатися, а через тиждень, якщо буде потреба - будемо контролювати ситуацію, може, треба буде перейти у дві зміни.

Освітяни чекають на висновки чиновників. Сподіваються, що рішення вони ухвалять до потепління. Адже танення снігів може спричинити подальші зсуви.