Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 вересня 2015, 20:00 Нещасні випадки
У Мецці через тиснявy загинули більше 700 осіб
У Мецці через тиснявy загинули більше 700 осіб

Кривавий четвер у Саудівській Аравії. Щонайменше 700 людей загинули в тИсняві в натовпі паломників, що здійснювали Хадж. Жахіття сталося в Міні (це неподалік Мекки) - де традиційно завершують прощу. Наразі повідомляють про тисячу тяжко травмованих. Інцидент стався в наметовому містечку вірян, під час виконання одного з релігійних обрядів. На місті трагедії працює більше 4-х тисяч рятувальників. Про всі деталі трагедії - далі.

Страшна тиснява виникла в передмісті Мекки - в Міні. Там паломники на час Хаджу традиційно розбивають величезне наметове містечко - лише подивіться, тут 160 тисяч шатрів! У Міні прочани не тільки живуть, а й проводять один дуже важливий для них релігійний обряд  - "побивання сатани". Саме він і призвів до кривавої трагедії.

Суть обряду така - паломники мають жбурляють камінці у стовпи, які символізують сатану. Мусульмани вірять - так само пророк Авраам кидав у Диявола. Під час обряду, деякі з вірян намагаються якомога ближче підійти до стовпів. Вони напирають на тих, хто зволікає, а далі -  смертельного потоку з мільйонів людей - вже не спинити.

Халід аль Фаліх, міністр охорони здоров'я Саудівської Аравії:

- Інцидент стався через те, що деякі з паломників зневажили інструкції з безпеки і Міністерства Хаджа. Хай як там було, на все воля Божа!

200 карет швидкої допомоги розвезли постраждалих по 4-рьох лікарнях міста. Ось ця єгиптянка щойно втратила чоловіка.

Така трагедія в Міні вже не вперше. За останні 25 років тут у тиснявах загинули кілька тисяч паломників. Найжахливіша трагедія сталася в 90-му році. Тоді,  в пішохідному тунелі, що веде до Мекки, затоптали 1400 вірян.