Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 січня 2013, 23:39 Нещасні випадки
МНС нагадує - гори взимку смертельно небезпечні
МНС нагадує - гори взимку смертельно небезпечні

Охочим до зимового відпочинку найближчими днями варто утриматися від туристичних походів у Карпати. Рятувальники застерігають: через загрозу лавин на високогір'ях Івано-Франківщини оголошено штормове попередження.

Отака вона - лавина. Видовище, яке, радять фахівці, варто спостерігати звіддаля. Зазвичай лавинонебезпечно буває в горах під час хуртовини або через один-два дні після неї.

Володимир Фригович, керівник Івано-Франківського обласного центру з гідрометеорології:

- Висота снігу досягла 30 см і вище в горах і кількість опадів досягла 100 і більше мм, тому сніголавинний сезон розпочато. І в цьому є найбільша небезпека. Найбільше лавинонебезпечний регіон - це Чорногірський хребет. По ньому, район Говерли, Пожежевська і в районі Піп Іван, аналогічно така ж небезпека і на Драгобраті.

Саме ці місця в Карпатах - найпривабливіші для туристів. Проте, зараз туди ходити не варто. Подекуди висота снігових заметів -  більше метра.

Наприкінці минулого року семеро рятувальників шукали молодого туриста з Росії, що заблукав. Роботи ускладнювали дужа хурделиця й холоднеча.

- Туман, ничего не видно, я ходил, ходил, один обрыв, потом второй обрыв.

Цьому чоловікові пощастило. Та охочих ризикнути не меншає. Попри часті застереження рятувальників, зимові мандрівники в Карпатах ними нехтують і рушають у гори навіть у лавинонебезпечний період.

Василь Завалко, заступник керівника гірської пошуково-рятувальної частини:

- Туристичним групам, які планують здійснювати свої мандрівки в Карпатах, ми рекомендуємо утримуватися від здійснення походів по маршрутах, які є лавинонебезпечними, утримуватися від виходу на відкриті схили, від того, щоби пересікати кулуари.

МНСівці вкотре нагадують - із зимовими горами не варто жартувати. Остання смерть від лавини зареєстрована 2010-го року. Тоді сніговий потік позбавив життя 25-річного туриста.