Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 березня 2012, 14:15 Нещасні випадки
Рятувальники попереджають: з потеплінням лід на водоймах стане вкрай небезпечним
Рятувальники попереджають: з потеплінням лід на водоймах стане вкрай небезпечним

Не зайвим буде попередити, що з потеплінням водойми стануть вкрай небезпечними для відвідання місцями. Крига буде крихкою, хоч із берега цього й не видно. Для представників "Свідка" рятувальники провели кілька лікнепів.

Разом із білоцерківськими рятувальниками "Свідок" вирушає в пішохідний круїз по Росі: виявити всі підступи криги. Про всяк випадок убезпечилися рятувальними жилетами.

Метрів двадцять від берега: простуємо нормально. Зустрічаємо охочих до зимової риболовлі - їх десятки. Скупчені вони головно біля одного берега. З іншого, пояснюють, навіть пройти небезпечно.

Валентин Давидович, рибалка:

- Надо немножко знать водоем, где течение идет, и ты идешь по перволедью, вот там, припустим, течение идет той стороной - я никогда туда не пойду.

А тут, де сидять, бути ще можна без побоювання.

Олександр, рибалка:

- Ну, я думаю, на сьогоднішній день немає ніякої небезпеки, тому що дивіться - вас троє, п’ятеро, я 6-й, в мене 100 кілограм, ви трохи поменші, звичайно. Ну каждий рибак має пишню, перевіряє, то так сідать тільки лопух може, надо ж проверять это дело.

До речі, в оцих невеличких віконечках, через які в Росі ловлять йоржів та плітку, можна виміряти товщину криги. Перевіряємо самі.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Вона така холодна, я ось так занурилась, і до кінця криги не дійшла, ну, товщина льоду 30-35 см.

Тут хоч ковзанку влаштовуй. Припускають: таким лід на Росі буде ще тижня півтора.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Отже, крига ще міцна, вона ось такого - сіруватого кольору. На ній сміливо можна пострибати, хоча іноді в середині щось потріскує. Страшно, але не небезпечно.

З теплом лід зміниться. При чому стане дуже підступним.

Володимир Шутий, керівник Білоцерківської рятувальної станції:

- Зверху сонце його розмягчає, знизу вода підмиває. Ідешь - він не буде тріщати, він буде зразу провалюватися.

Спеціально для "Свідка" експерти моделюють надзвичайну ситуацію: людина провалилася під кригу, стоїть по пояс у воді. Добре, якщо поряд є отака рятувальна станція. Постраждалого витягають за лічені хвилини.

Володимир Шутий, керівник Білоцерківської рятувальної станції:

- Ні в коєм случає не можна підходити до потопаючого, тому що це буде 2 смерті.

У рятувальників для різної складності випадків є - кінець Олександрова, круг, палиці, драбини, й навіть термостійкій костюм. Коли ж нема нікого, знайте: кілька хвилин на воді тримає одяг. За цей час, і, максимум, чверть години потрібно вибратися.

Володимир Шутий, керівник Білоцерківської рятувальної станції:

- Ні в коєм случає не можна лізти вперед, навалюючись на крижину, це не дає ефекту. Треба лягти назад, підняти подбородок, а ногами робити плавательні рухи, а спиною налізати на край крижини.

Вилізли. Не ставайте на ноги, перекочуйтеся в той бік, звідки прийшли - там, напевне, лід міцніший. Утім, ви ще в небезпеці.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Але врятувати людину з води - то ще півсправи. Потім її потрібно зігріти - теплим одягом, гарячим чаєм, і обов'язково розтерти.

Інакше - смерть від переохолодження.

Володимир Шутий, керівник Білоцерківської рятувальної станції:

- Кров густа, холодна, серце не може качать кров по всій кровеносній системі, кров не доходить до мозку, він відключається. Все, зупиняється дихання, серце.

Важливо, передусім, викликати "швидку", зняти й викрутити мокрий одяг, якщо є можливість - спиртом розтерти грудну клітку, зробити кілька фізичних вправ, зігрітися чаєм, в жодному разі не алкоголем.