Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 лютого 2012, 16:31 Нещасні випадки
У столиці бурульки атакують як перехожих, так і припарковані авто
У столиці бурульки атакують як перехожих, так і припарковані авто

Обережно, бурулі атакують! Столицею вже небезпечно не лише ходити, а й їздити. Сьогодні в середмісті величезні брили льоду, що впали з дахів будинків, пошкодили одразу дві автівки. Вчора на цьому самому місці крига травмувала двох дівчат.

Столична вулиця Дмитрівська. Цей "Міцубіші" припаркований біля проїжджої частини. Розбите лобове скло та пошкоджений дах - наслідок роботи комунальних служб району. Працівник мінімаркету прибирає з дороги те, що впало з покрівлі.

Микола, вантажник крамниці:

- Я шел туда - слышал грохот, сигнализация сработала. Я не обратил внимание, тут бывает на трамвайных путях. Возвращаюсь - когда уже всё готово.

Сьогодні на цьому місці ніхто з людей не постраждав, а ось учора лід тут падав не на автівки, а на голови перехожих. З травмами до лікарні потрапили двоє дівчат.

Микола, вантажник крамниці:

- То же самое, двоих забрала "скорая", людину звідси забрало, тут тоже саме, впала глиба.

А це вже інше розбите авто. Припарковане воно на тій самій вулиці Дмитрівській, що й "Міцубіші", але на подвір'ї. З даху багатоповерхівки сніг і крига летять від найменшого вітру. Огороджувальна стрічка натягнута під самим будинком, лід же падає на кілька метрів далі.

Володимир Шегеда, постраждалий водій:

- Ну, я приехал утром, на это место, а, в принципе, я здесь часто ставлю машину. Посмотрел - вроде бы, метра 3 до дома есть. Не думал, что будут какие -то проблемы.

На щастя для Володимира, це авто застраховане, і його ремонт автовласникові компенсує страхова компанія.

Володимир Шегеда, постраждалий водій:

- Машину на эвакуатор в страховую компанию, машина застрахована, полное каско. Я так понимаю, здесь убытков 5 - рихтовка, там в середине салона тоже упало зеркало, повредился пластик и обшивка. Ну, где-то тысяч 15-16 гривен.

Тим же автовласникам, чиї авта не застраховані, доведеться ремонтувати свої чотириколісні власним коштом, а потім довго судитися з ЖЕКом. Обидва будинки, з яких упала крига, обслуговує оця житлово-експлуатаційна контора. Заходити сюди так само небезпечно, як і бути під будинками, за котрі вона відповідає, адже з даху ЖЕКу також звисають величезні брили льоду. Комунальники кажуть: винні самі люди, бо не там ходять і не там паркуються.

Олександр Мошковський, керівник КП ЖЕК Золотоустівська:

- І ви хочете сказати, що там воно не огроджене і немає застереження на будинку що написано "обрежно, бурулі"? Якщо зараз сфотографувати, як знаходиться машина, чи вона мала право там стояти? На якій відстані вона стоїть, чи там є паркування?

Усім постраждалим чоловік радить звертатися до суду. Торік, коли в цьому ж районі дерево впало на авто, його власник таки виграв справу.

Олександр Мошковський, керівник КП ЖЕК Золотоустівська:

- Тоді машина теж постраждала, буревій був, завалило дерево, упало дерево на машину, яка стояла у дворі. Через суд визнали, що винний ЖЕК.

- І скільки ЖЕК сплатив?

- Нічого ще не сплатив.

В Європі ж усе інакше. Там уже давно зрозуміли: легше завадити виникненню буруль, ніж боротися з ними. Варто лише знати фізику: тобто, утеплити піддашшя, щоб на ньому не конденсувалася пара з квартир. А сніг лежатиме аж до весни. Тоді покрівлі нагріються, й він розтане, не перетворюючись на кригу. Такий утеплювач - ековату - в Україні почали застосовувати нещодавно, і лише в елітних новобудовах.