Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 грудня 2011, 11:30 Нещасні випадки
Як вберегтися від можливих проблем з піротехнікою?
Як вберегтися від можливих проблем з піротехнікою?

Із наближенням новорічних свят пожвавилася торгівля різноманітними піротехнічними засобами. Салюти, ракети й петарди нині доступні мало не кожному охочому. Та користуватися небезпечним стріливом уміють далеко не всі. Як убезпечитися від можливих святкових негараздів?

Давноочікуваний Новий рік вісімнадцятирічний Данило зустрічатиме на лікарняному ліжку. Кілька днів тому він спробував перевірити якість придбаної на базарі петарди.

Ірина Бесараб, помічник керівника Сацького РВ міліції:

- Ушибленная рана от взрыва петарды, перелом челюсти, множественные царапины и ранения лица.

А все тому, що молодик знехтував елементарними правилами поводження з піротехнікою. Як запалив петарду - на безпечних десять метрів не відійшов. Коли ж не рвонуло - над нею нахилився.

Дмитро, продавець піротехніки:

- Петарда із закритим фітільом небезпечна тим, що не видно швидкості згорання фітіля. Тому під час підпалу дуже часто вона вибухає навіть в руках.

Руслан Руденко, старший інспектор Сацького РВ міліції:

- Если изделие не сработало, не стоит проверять, почему это произошло, вносить в него какие-то свои изменения, пытаться что-то сделать. Нужно залить его водой и утилизировать.

За словами фахівців, помилкою Данила було й те, що купив він піротехніку на базарі. Саме там найчастіше продають неякісний, а тому небезпечний товар. Натомість у спеціалізованій крамниці ще й користуватися стріливом навчать.

Дмитро, продавець піротехніки:

- Якщо це салютна установка, то окрім безпечної відстані потрібно її добре зафіксувати. Тому заздалегідь готують каміння, кирпичі, інші підручні засоби, які під час роботи не дадуть завалитися на бік.

Окрім дорогої салютної вибухівки, нині використовують безліч дешевших забавок. Та пильнувати з ними треба не менше.

Дмитро, продавець піротехніки:

- Римська свічка - досить специфічна піротехніка. Її фіксують вертикально. Кріплять скотчем до паркану, чи до якогось предмету, який не дасть їй впасти на бік. З рук ні в якому разі стріляти нею не можна.

Вікторія Рубан, керівник прес-служби ГУ МНС в Київській області:

- Якщо ваш двір малий і незручний, ви можете використовувати лише обмежений асортимент, і, в основному, наземної дії - петарди, хлопавки, вогняні дзиги і колеса і ні в якому разі не вироби, що летять догори - ракети, метелики, тощо. Подібні засоби можуть залетіти у вікно, кватирку та стати причиною пожежі.

За статистикою МНС, святкування 2011 року закінчилося невесело для понад сотні українців. Внаслідок порушення правил користування піротехнікою десятеро людей загинули, інших - травмовано.