Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 серпня 2011, 16:41 Нещасні випадки
На Київщині чоловік загинув, розпилюючи боєприпас часів Другої світової
На Київщині чоловік загинув, розпилюючи боєприпас часів Другої світової

Смертельна рулетка по-українському: рвоне - не рвоне. На Київщині масово пиляють набої часів Другої світової і здають на брухт. У селі Кам'янці один із таких шукачів злетів у повітря біля власної хати.

На Хуторі Кам’янці похорон. Загинув тридцятидев’ятирічний Сергій. Чоловіка пошматувало вибухом 15-мілімітрового артилерійського набою.

Олександр Пахоменко, фахівець із цивільного захисту Вишгородського РУ МНС України:

- Даний громадянин проводив розбирання снарядів в цьому місці, в результаті чого стався вибух. Він це проводив за допомогою болгарки, молотка та зубила. Болгаркою він спочатку робив надріз, а потім зубилом і молотком розколював дальше снаряд.

Метал окремо, тротил - окремо. Технологія на хуторі налагоджена.

Олександр Пахоменко, фахівець із цивільного захисту Вишгородського РУ МНС України:

- Вибухову речовину із цих снарядів він виплавляв на цьому вогнищі за допомогою кастрюлі. Він клав частину снаряду в каструлю, і каструлю ставив безпосередньо на вогнище. Під дією температури тротил плавився, і залишався в каструлі.

У руках Віктора тротил, що його виплавив сусіда. Чоловік упевнений: приятеля змусили різати набій. Хто - не каже.

Віктор, сусід загиблого:

- Безотказный такой парень. Це ж його так принудили.

- А хто принудив?

- Та...

- Вас би попросили, ви б різали?

- Ні. А його попросили, він начав різать.

Лідія Степанівна, теща загиблого:

- Добре, що хоч дитина на ту минуту вийшла, що пішла в магазин. А так що вся сім'я ляснула. Дві дочки осиротилося. Люди повинні буть наказані, що його підставили.

За словами місцевих, видобування металу з набоїв тут - цілий бізнес. Одні - шукають по лісах та привозять, інші розрізають та виплавляють тротил. Ризик великий, але й прибутки немалі. Еменесівці кажуть: найчастіше гарматні знаходять на Київщині саме у Вишгородському районі, де у Другу світову точилися запеклі бої. Знахідки - вкрай небезпечні.

Вікторія Рубан, помічник керівника ГУ МНС України в Київській області:

- Ні в якому разі не можна перекладувати з місця на місце, не намагатися кидати у вогонь, лити гарячу воду, розрізати.

Збирачів набоїв на Київщині десятки. Та всіх перевершило ось це нетверезе подружжя. Воно знайшло стодвадцятиміліметрові гарматні часів Другої світової. Десяток заховало, а три поклало в мішка й візком доправило до пункту приймання брухту.

Збирачка металу:

- В нас не прийняли його. Сказали, вивести у ліс. Тут нас і затримали.

Збирачі набоїв жартують: "Хто не ризикує, той не п’є шампанського". І кажуть: так легко грошей вони ніде не зароблять, хоча й додають: добре розуміють, що грають у рулетку з власним життям.