Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 листопада 2010, 14:17 Нещасні випадки
Через недогляд батьків маленькі діти часто отримують важкі опіки
Через недогляд батьків маленькі діти часто отримують важкі опіки

Двоє малюків загинули під час пожежі у приватному будинку в селі Григорівці на Хмельниччині. Чому зайнялося, і де були батьки дворічних дітей - поки не відомо. Тим часом, ледь не загинув від вогню хлопчик в Одесі. Дідусь 4-річного онука спалював листя, малюк грався поруч. Від сильного вітру полум’я перекинулося на одяг дитини. Хлопчик з опіками в лікарні. Наші журналісти бачили страшні рани дітей, про котрих дбають в опіковому центрі.

Нестерпний біль і три дні в реанімації - після цього маленький Юрко почав боятися людей. Опіки на ручках ще загоюються, попереду - два тижні перев’язок. Ситуація, що призвела до лиха, - банальна.

Оксана Лазарева, мати постраждалої дитини:

- Готовили кофе, налили чашку кофе. Муж брал ребенка на руки, начал его поднимать, пальчик зацепил за ручку чашки, и чашку кофе на себя. Вот так, семь нянек - а получилось, что ребенок попал в больницу.

Нещасний випадок стався і в родині Шевченків на Одещині. Валерія - п’ята дитина в сім’ї. Обварила ручку під час інгаляції.

Лариса Шевченко, мати постраждалої дитини:

- Я ее держала, и вот так лицом, чтоб она кашляла туда в кастрюльку. Вот так держала, а потом она берет, вывернулась как-то резко, что не успели мы даже вообще. Шок такой был, что она кастрюлечку ту, переворачивается, мне на ногу, а она ручкой туда.

Хатні нещастя частіше стаються через недогляд батьків. У багатодітних родинах, де рук на всіх не стає, недбальство призводить до трагедій. У вагітної жінки в Ізмаїлі старша дитина скупала молодшу в окропі. Поки мати хазяйнувала, крихітка дістала 50 відсотків опіків тіла. А ось у 23-річної Валентини - трійко дітей. Тримісячне немовля залишила на старших. Коли повернулася, воно було на розпеченому каміні.

Валентина Романенко, мати постраждалої дитини:

- Ушла к маме, и ребенок был со старшими сестричками дома. И стянулось одеяло. На пол возле камина упало. И попеклась.

- У вас еще дети есть?

- Да. Одной три, одной год и 4 месяца.

Щоб врятувати крихітку, лікарі зробили операцію з пересаджування шкіри. Та глибокі рани загоюються тижнями. Винні тут лише батьки, кажуть медики: малюк до року нездатний себе захистити, відбігти від полум’я чи загасити його.

Любов Зав'ялова, сестра-господиня Одеського обласного медцентру:

- Я пожелала бы родителям быть более внимательными. Вот эти электроприборы, потому что ставят чайник на стул, поставили - ребенок маленький бежит, зацепил, и все. В основном, в деревнях они в чем греют воду, - кипятильник включили, ведро горячее воды, вот ребенок пробежал, или упал, или зацепил.

Лікування опіків - дороге, тривале й болісне. Витримати перев’язку без знеболювальних препаратів не може навіть дорослий. 14-річний Володя вже місяць на лікарняному ліжку. Розповідає, як із хлопцями поліз фотографуватися на вагона, де доторкнувся до електродуги.

Володимир, постраждалий:

- По дурости вылезли на вагон, руку протянул, притяжение, ударило током. Начал гореть - и вот, ожоги такие. Вспышка, оно полностью, целый начал гореть. Потом выкинуло в воздухе. Потом упал на землю, потушили меня. Скорая приехала, забрали.

Хлопець переніс уже три операції, в нього пошкоджено 62 відсотки площі тіла. Шар шкіри для пересаджування знімали з передпліччя. Необережність і легковажність - головні причини опікових нещасть, кажуть у лікарні.

Вадим Шухтин, заступник головного лікаря Одеського обласного медцентру:

- На первом месте - это недосмотр и халатность родителей. Ожоги горячей пищей. Разогревают на газовых плитах, электроплитах. Продукты, которые разогреваются, и многие из них доведены до кипения. Ребенку ничего не стоит протянуть руку и перевернуть на себя эту еду.

Від початку року до Одеського опікового центру потрапило три з половиною тисячі людей, зокрема, більше тисячі дітей.