Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 липня 2010, 14:11 Нещасні випадки
На Волині хлопчик не дав потонути двом своїм друзям
На Волині хлопчик не дав потонути двом своїм друзям

Діти втрапили в халепу на Волині. Вони доводили одне одному, хто швидше вміє плавати. Тільки-но учасники запливу пустилися берега, як одразу почали тонути.

Діти:

- Там була дуже велика глибина. Метрів 4-3.

- А звідки ви знаєте, що там глибина?

- Бо ми отак о стаємо, руки піднімаємо - геть ховаємося, але ще не дістаємо дна ногами.

Від нудьги діти побилися об заклад, хто швидше перепливе став. Юрко, Вадим та Іринка за командою побігли в воду. Коли відпливли на десяток метрів, дівчинка почала тонути. Один з хлопців кинувся на допомогу, але за мить вже сам був у ролі потопальника.

Юрій Савончик, рятувальник:

- Коли одна з дівчат закричала, що Іра Лесик тоне, я побачив, що вона вже набрала повен рот води. Кинувся їй на допомогу. Вона борсалася, і рукою надавила мені на голову і я почав тонути.

Діставати обидвох з води довелося Вадимові. У нього вистачило сил і парі виграти, і врятувати друзів. Тричі пірнав та виштовхував їх на поверхню. Рятувальники кажуть, якби не витривалість хлопця, потонули б всі троє. Приклади є.

Ірина Варварук, керівник сектору ГУ МНС України у Волинській області:

- Подібний випадок у нас трапився на озері "Світязь". Де плаврук, людина з досвідом, яка вміє і знає, як плавати, намагався врятувати потопельника. І він також загинув. І той, хто тонув, теж. Тобто, навіть дорослі інколи не вміють правильно надавати допомогу на воді. Тобто, якщо ти не вмієш, не треба навіть за це братися.

Але Вадимові це вдалося. На початку навчального року ще й подяку МНС отримає. Тим часом, врятовані друзі віддячили: нагодували героя солодощами та подарували туристичного наплечника. Історія повчальна - тепер діти знають, як поводитися на воді.

Руслан Яручик, заступник керівника ГУ МНС у Волинській області:

- Це - не купатися в невизначених для цього місцях, не заходити у воду напідпитку, уникати води із швидкою течією. Пильнувати за дітьми, не залишати їх самих біля водойми. А найголовніше - необхідно купатися там, де визначено спеціальні місця, створені рятувальні пости.

Правила прості, та, на жаль, цьогоріч на водоймах Волині загинули дванадцятеро людей. Шестеро з них - діти.