Телеканал НТН
Сообщить новость

Новости канала

6 февраля 2015, 23:32 Общество
Непростой отчет Генпрокурора перед ВР
Непростой отчет Генпрокурора перед ВР

Задержать или арестовать бывших чиновников, дела против которых возбуждены Генпрокуратурой, пока невозможно. Потому что большинство из них выехали из Украины. О своих успехах с трибуны парламента отчитался Генеральный прокурор Виталий Ярема.

Вопросов к Генеральному прокурору у народных депутатов много. Некоторые уже ждут ответ очень давно. Наконец Генпрокурор в Раде. Рассказывает о событиях годичной давности.

Виталий Ярема, Генеральный прокурор Украины:

- Близько 100 осіб, які входили в керівництво держави в 2010-2014 роках, сьогодні оголошені підозри. Нажаль, стосунки з Російською федерацією і окупований Крим дали їм можливість втекти. Арештованими сьогодні є працівники Беркуту, які вчиняли розстріл на Майдані.

Работой Генпрокурора довольных мало. Никто из чиновников предыдущей власти так и не осудили. Борьба Яремы с коррупцией, в том числе и в самой Генеральной прокуратуре, считают избранники - незаметна.

Егор Соболев, народный депутат Украины:

- Ви шукаєете топ-корупціонерів, запитайте у своїх заступників, у Бачуна, звідки у нього 6 мільйонів задекларованих подарунків. У Даниленка, звідки у нього 3 квартири, 2 будинки і півтори тисячі гектарів землі.

Виталий Ярема, Генеральный прокурор Украины:

- Що стосується Бачуна, Даниленко, по ваших депутатських зверненнях, по публікаціях в ЗМІ проведені службові розслідування, ні про які півтори тисячі га землі мова не йде, це все надумані цифри, службові розслідування проводились за дорученням Президента України.

Впрочем, такую позицию Яремы часть депутатов называет бездействием. Поэтому в парламенте собирают подписи за его отставку. Уже есть 142. Чтобы вопрос внесли в повестку дня, необходимо 150.

Егор Соболев, народный депутат Украины:

- Я постійно ходжу з цим списком, зранку до вечора, в їдальні парламенській, в комітетах, я вже говорив з багатьма депутатами не по одному разу. Генеральний прокурор - це ключовий боєць на внутрішньому фронті, він те саме, що начальник Генерального штабу на зовнішньому фронті. Якщо Генпрокурор буде рвати корупціонерів, нікуди не дінуться голова МВС, голова СБУ, судді нікуди не дінуться. Генеральний прокурор - це ключова кнопка для подолання корупції.

Однако даже те, кто сейчас выступает против Яремы как главы Генеральной прокуратуры, пока не знают, кем его можно заменить.

Антон Геращенко, народный депутат Украины:

- Я б особисто хотів знати, якщо міняємо Ярему, міняємо на кого, міняти потрібно на ту людину, яка буде краще справлятися з цими обов'язками. Я сказав Соболєву, коли ставив підпис, що я хотів би почути, хто на його місце.

В перспективе депутаты хотят избирать Генпрокурора через открытый конкурс. Однако это дело разве что далекого будущего - 226 голосов за отставку нынешнего прокурора нет.